ßßß
Ser podpuszczkowy, dojrzewający i miękki. Produkowany jest wyłącznie z mleka owczego z dodatkiem pleśni pędzlaka Penicillium roqueforti w rejonie Roquefort we Francji. W czasie powolnego kilkumiesięcznego dojrzewania w dość niskiej temperaturze (7 stopni Celsjusza) i wysokiej wilgotności pleśń rozprzestrzenia się w serze w postaci ciemnozielonych żyłek, a ser uzyskuje charakterystyczny smak i zapach pieczarek.
Roquefort jest jednym z najstarszych gatunków sera. Jego smak znali już starożytni Rzymianie, co potwierdza zapis Pliniusza z 79 roku n. e. Legenda głosi, że do powstania sera powstało przez przypadek, gdy pasterz wypasający owce po kilku tygodniach odnalazł schowany przez siebie w chłodnej jaskini kawałek sera. Spróbował poprzerastany pleśnią ser i zachwycił się jego niezwykłym smakiem. Od tego wydarzenia miejscowi chłopi rozpoczęli masową produkcję roqueforta.W 1411 roku za sprawą Karola Vi mieszkańcy wioski Roquefort otrzymali gwarancje wyłącznosci na produkcje sera w tamtejszych jaskiniach.
Roquefort ma szerokie zastosowanie w kuchni jako przystawka. Posypuje się nim steki przed pieczeniem, dodaje pokruszony do sałatek. Jest znakomitym składnikiem sosów, farszów i dodatkiem do steków. Można go używać do kanapek oraz nadziewać nim winogrona czy suszone morele. Świetnie komponuje się z innymi gatunkami serów oraz z dodatkiem owoców, orzechów i fig. Oryginalnym deserem z wykorzystaniem tego sera jest podawana na gorąco babka, wewnątrz której umieszcza się płynne nadzienie z roqueforta i czekolady. Konsystencja roqueforta pozwala na formowanie z niego dekoracyjnych kulek czy sporządzania rozmaitych past koktajlowych. Ser najlepiej smakuje z wytrawnym winem.
Roquefort jest wyraźny i dość słony w smaku. Miąższ ma kremową, ale kruchą konsystencję. Zawartość tłuszczu w serze wynosi 33%. Ser bogaty jest w wapń oraz wartościowe białko. Jest źródłem glutaminianów.
Porcja: 30g Kalorie: 111 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów2,3 kcal
z białek28 kcal
Gęstość3E-05 g
Objętość29 g/m3
Food folate1,5E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone2,5 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,396 μg
Tłuszcz9,2 g
Tłuszcze nasycone5,8 μg
Węglowodany0,6 g
Total Folate1,5E-05 μg
Białko0,0065 g
Tryptofan0,091 g
Treonina0,29 g
Izoleucyna0,365 g
Leucine0,634 g
Lysine0,554 g
Metionina0,167 g
Cystyna0,038 g
Fenyloalanina0,307 g
Tyrosine0,304 g
Walina0,484 g
Arginina0,214 g
Histydyna0,181 g
Alanina0,291 g
Kwas asparaginowy0,354 g
Kwas glutaminowy1,1 g
Glicyna0,044 g
Prolina0,627 g
Seryna0,532 g
A8,8E-05 μg
B11,2E-05 mg
C0 mg
B63,7E-05 mg
B30,00022 mg
B121,9E-07 μg
B20,000176 mg
B50,000519 μg
B90 μg
Retinol8,7E-05 μg
A(IU)314 IU
Omega-30,211 mg
Omega-60,185 mg
Fosfor0,118 mg
Magnez0,009 mg
Potas0,027 mg
Sód0,543 μg
Wapń0,199 mg
Żelazo0,000168 mg
Cynk0,000624 mg
Mangan9E-06 μg
Miedź1E-05 μg
Selen4,4E-06 μg
Cholesterol0,027 μg