ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Ser roquefort

Ser roquefort

nazwa

Ser podpuszczkowy, dojrzewający i miękki. Produkowany jest wyłącznie z mleka owczego z dodatkiem pleśni pędzlaka Penicillium roqueforti w rejonie Roquefort we Francji. W czasie powolnego kilkumiesięcznego dojrzewania w dość niskiej temperaturze (7 stopni Celsjusza) i wysokiej wilgotności pleśń rozprzestrzenia się w serze w postaci ciemnozielonych żyłek, a ser uzyskuje charakterystyczny smak i zapach pieczarek.

Historia i pochodzenie

Roquefort jest jednym z najstarszych gatunków sera. Jego smak znali już starożytni Rzymianie, co potwierdza zapis Pliniusza z 79 roku n. e. Legenda głosi, że do powstania sera powstało przez przypadek, gdy pasterz wypasający owce po kilku tygodniach odnalazł schowany przez siebie w chłodnej jaskini kawałek sera. Spróbował poprzerastany pleśnią ser i zachwycił się jego niezwykłym smakiem. Od tego wydarzenia miejscowi chłopi rozpoczęli masową produkcję roqueforta.W 1411 roku za sprawą Karola Vi mieszkańcy wioski Roquefort otrzymali gwarancje wyłącznosci na produkcje sera w tamtejszych jaskiniach.

Zastosowanie

Roquefort ma szerokie zastosowanie w kuchni jako przystawka. Posypuje się nim steki przed pieczeniem, dodaje pokruszony do sałatek. Jest znakomitym składnikiem sosów, farszów i dodatkiem do steków. Można go używać do kanapek oraz nadziewać nim winogrona czy suszone morele. Świetnie komponuje się z innymi gatunkami serów oraz z dodatkiem owoców, orzechów i fig. Oryginalnym deserem z wykorzystaniem tego sera jest podawana na gorąco babka, wewnątrz której umieszcza się płynne nadzienie z roqueforta i czekolady. Konsystencja roqueforta pozwala na formowanie z niego dekoracyjnych kulek czy sporządzania rozmaitych past koktajlowych. Ser najlepiej smakuje z wytrawnym winem.

Właściwości

Roquefort jest wyraźny i dość słony w smaku. Miąższ ma kremową, ale kruchą konsystencję. Zawartość tłuszczu w serze wynosi 33%. Ser bogaty jest w wapń oraz wartościowe białko. Jest źródłem glutaminianów.

Wartości odżywcze

Porcja: 30g Kalorie: 111 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów2,3 kcal

z białek28 kcal

Gęstość3E-05 g

Objętość29 g/m3

Food folate1,5E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone2,5   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,396   μg

Tłuszcz9,2   g

Tłuszcze nasycone5,8   μg

Węglowodany0,6   g

Total Folate1,5E-05   μg

Białko0,0065   g

Tryptofan0,091   g

Treonina0,29   g

Izoleucyna0,365   g

Leucine0,634   g

Lysine0,554   g

Metionina0,167   g

Cystyna0,038   g

Fenyloalanina0,307   g

Tyrosine0,304   g

Walina0,484   g

Arginina0,214   g

Histydyna0,181   g

Alanina0,291   g

Kwas asparaginowy0,354   g

Kwas glutaminowy1,1   g

Glicyna0,044   g

Prolina0,627   g

Seryna0,532   g

A8,8E-05   μg

B11,2E-05   mg

C0   mg

B63,7E-05   mg

B30,00022   mg

B121,9E-07   μg

B20,000176   mg

B50,000519   μg

B90   μg

Retinol8,7E-05   μg

A(IU)314   IU

Omega-30,211 mg

Omega-60,185 mg

Fosfor0,118   mg

Magnez0,009   mg

Potas0,027   mg

Sód0,543   μg

Wapń0,199   mg

Żelazo0,000168   mg

Cynk0,000624   mg

Mangan9E-06   μg

Miedź1E-05   μg

Selen4,4E-06   μg

Cholesterol0,027   μg